Skal jeg lave et register over alle mine data?

En undtagelse i persondataforordningen har fået mange små virksomheder til at ånde lettet op. Virksomheder med under 250 ansatte skal nemlig ikke lave et register over deres behandling af persondata. Men der er ingen grund til optimisme. Reglen er så snæver, at langt de fleste ligeså godt kan komme i gang med at oprette en fortegnelse. Bliv klogere på reglen her.

Hvis du allerede ved, at du skal udarbejde en fortegnelse, så kan du her læse mere om, hvilke informationer der skal indgå i fortegnelsen.

Selvom persondataforordningen undtager virksomheder med mindre end 250 ansatte for kravet om fortegnelse, vil de fleste opleve, at undtagelsen ikke har den store betydning.

Behandlingen er ikke lejlighedsvis
Det skyldes især, at man stadig skal føre en fortegnelse, hvis behandlingen af personoplysninger ikke sker lejlighedsvis.

Det betyder eksempelvis at almindelige behandlinger af personoplysninger i HR-afdelingen stadig skal registreres i en fortegnelse. Det betyder også, at hvis du opkræver et abonnement fra dine kunder en gang årligt – så skal det også registreres. I det hele taget skal du registrere alle de processer, som du løbende gentager.

Derudover skal man lave en fortegnelse, hvis behandlingen medfører risiko for den registreredes rettigheder, eller hvis der er tale om personfølsomme oplysninger eller oplysninger om lovovertrædelser.

Vores råd
De fleste virksomheder, der behandler personoplysninger, gør det som et led i deres forretning. Det betyder også, at de behandler oplysninger med jævne mellemrum – eller lejlighedsvis, som det hedder i forordningen. Derudover betyder undtagelsen ikke, at du kan glemme at tage stilling til, om din behandling af data er i overensstemmelse med forordningen.

Vores råd er derfor, at man opretter en fuldstændig fortegnelse og ikke bruger tid på denne undtagelse. Hvis du bruger vores IT-system, ControlGDPR, får du helt automatisk en fortegnelse.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply